85 ГОДИНИ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ЛОМ
– "ИЗ ДЕЙНОСТТА НА МУЗЕЯ - ПОКАНИ И ПЛАКАТИ"

Покани и плакати, отразяващи голяма част от най-важните изяви на Историческия музей през последните две десетилетия, бяха представени в изложба, посветена на 85-годишнината от създаването на културната институция. Експозицията бе открита на 20.09.2010 г. в сградата на музея.
Исторически музей – Лом е най-старият в област Монтана. Той е създаден по инициатива на д-р Петър Кърджиев като Археологическо дружество "Алмус" на 20. 09. 1925 г. В изложбата, освен по-съвременните покани и афиши, представящи богатата експозиционна дейност на музея, е показан и позивът, с който основателите са поканили жителите на Ломска околия да присъстват на учредяването на дружеството.
Сред гостите на откриването на юбилейната изложба бяха директорът на историческия музей в Чипровци Анюта Каменова – Борин, кметът на община Лом Пенка Пенкова, представители на местната власт. Събитието събра ломчани от всички възрасти, пожелали отново да станат съпричастни на онези културни събития, споменът за които е запечатан на представените покани и афиши.